Shopping

Suverän shopping och snälla priser

Lissabon är en superb stad att resa till om man vill shoppa loss. Priserna är vänligare än i de flesta andra europeiska städer, samtidigt som utbudet är svårslaget. Är man sugen på en shopping-weekend är Lissabon ett mycket bra val, samtidigt som man kan kombinera den med uppiggande sol och salta vågor.

Vet man med sig att man ska shoppa loss när man befinner sig i Lissabon så är det en god investering att köpa ett Lisbon Shopping Card, som ger 5-20 % rabatt i över 200 populära butiker. Kortet kostar 3.70 € för ett dygn och 5.70 € för tre dygn.

I stort sett alla butiker håller öppet i två pass per dag, med undantag för shoppingcentrumen. Butikerna öppnar vid 09.00-10.00-tiden och stänger cirka tolv timmar senare, men under ett par timmar mitt på dagen slås butikerna också igen. Siestan, som den kallas, är ett vanligt fenomen i länderna kring Medelhavet.

Tre shoppingområden att lägga på minnet

Det finns i huvudsak tre shoppingområden at lägga på minnet när man vill handla loss i Lissabon – Baixa, Chiado och Avenida de Liberdade.

hotell lissabonBaixa är en gata som går från Praca do Comércio och leder fram till Restauradores. Den är Lissabons äldsta shoppingdistrikt och utgörs idag av en uppsjö souvenirbutiker och stora klädkedjor som H&M och Zara.

Chiado huserar en hel del oberoende affärer såväl som märkesbutiker. Hugo Boss, Benetton och Levi’s är typiska exempel på vad man kan vänta sig att finna på Chiado.

Den som är ute efter kläder av finare och dyrare sort beger sig direkt till flotta Avenida de Liberdade. Här ligger designerbutiker som Armani, Burberry och Louis Vuitton som ett pärlband av lyx sida vid sida med Lissabons flottaste hotell och restauranger.

Shoppingcentra

Är man typen som gillar stora shoppingkomplex, där allt är bekvämt samlat under ett och samma tak, så lär Lissabons shoppingcentra inte göra en besviken. En stor fördel med shoppingcentrumen i Lissabon är att de håller öppet under alla veckans dagar, utan att avbryta för siesta. Dessutom brukar inte stängningsdags vara förrän vid kl. 23.00. I shoppingcentrumen finns i regel saker som restauranger, kaféer, biografer och frisörer också.

De bästa shoppingcentrumen är:

  • Centro Comercial Vasco da Gama – stort shoppingcentrum med varierat utbud
  • Centro Comercial Colombo – ett av de största shoppingcentrumen i hela Europa.
  • Centro Comercial Amoreiras – Lissabons äldsta shoppingcetrum