Museer

Med sin rika historia har Lissabon mycket att erbjuda sina besökare via museerna. Variationen bland museerna är mycket stor; här finns allt från ett lättsamt marionettmuseum till ett sofistikerat konstmuseum och däremellan historiska museer, hantverksmuseer och naturmuseer.

Museu do Oriente

Ett besök till Lissabons orientaliska museum är ett utmärkt sätt att lära sig mer om Portugals roll i upptäckten och utforskningen av Asien. Här finns olika sektioner som var och en behandlar områden i Asien där Portugal spelade en viktig roll, som till exempel Japan, Macau i Kina och Goa i Indien. Man får ta del av saker som keramik, textiler, tavlor och annan inredning.

Vattenmuseet och akvedukten

Lissabons världsberömda akvedukt byggdes år 1796, bara nio år innan den förödande jordbävningen som ödelade i stort sett hela staden. Som genom ett mirakel stod akvedukten i stort sett opåverkad av naturkatastrofen. Akveduktens ursprungliga roll var att förse Lissabons invånare med färskt dricksvatten och byggnationen är hänförande! Akvedukten mäter en total längd på hela 58 kilometer och består av 109 stenbågar som vid tiden för bygget var de högsta i världen. En promenad i akvedukten ger oslagbar utsikt över Lissabon och är ett måste när man besöker staden.

Som en del av akvedukten finns idag vattenmuseet med tillhörande reservoar. Här kan man ta del av intressanta konstutställningar.

Museu Nacional do Azulejo

boka hotell i lissabonAzulejo betyder kakelplatta på portugisiska och detta museum är just ett kakelplattsmuseum. Kakelplattor är ett mycket typiskt sätt att dekorera allt möjligt i Portugal; från husfasader till bänkar, fontäner, golv och kyrkor.

Kakelplattsmuseet i Lissabon är ett av stadens mest imponerande museer där man får ta del av allt från kaklets ursprung dess historia samt en omfattande utställning av fantastiska kakelplattor.

Museu Colouste Gulbenkian

En av de rikaste männen i 1900-talets historia var Calouste Gulbenkian och tack vare sitt stora konstintresse handlade han en oöverträffad samling av allt från egyptisk och grekisk konst till arabisk och orientalisk. Hans konstsamling, som anses vara en av de bästa privata kollektionerna i hela världen, finns till allmän beskådan i detta museum. Alldeles intill ligger Museu de Arte Moderna, fylld av kontemporär och modern konst.

Museu da Moarioneta

Detta lilla museum visar upp den fiktiva dockmakaren Geppettos hantverksstudio. Här får man se allsköns marionettdockor i olika stilar och från olika delar av världen. En mycket trevlig upplevelse för stor som liten.